De juiste IP-waarde kiezen voor optimale bescherming

Bij AVO Verdelerbouw weten we hoe cruciaal het is om verdeelkasten te beschermen tegen diverse omgevingsfactoren. Een van de belangrijkste aspecten hiervan is de IP-waarde, die de mate van bescherming aangeeft tegen aanraking, voorwerpen, vervuiling en vocht. Maar is het altijd nodig om voor de hoogst mogelijke IP-waarde te kiezen? Laten we eens kijken naar wat dit precies inhoudt.

Ingress Protection

IP staat voor Ingress Protection en wordt gevolgd door twee cijfers (IPXX), waarbij het eerste cijfer de bescherming tegen aanraking en het binnendringen van vaste voorwerpen aangeeft, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen vocht weergeeft. Vaak wordt gedacht dat een hogere IP-waarde altijd beter is, maar dat is niet altijd het geval.

Hager & ABB

Bij AVO Verdelerbouw richten we ons op verdeelkasten en voeren we gerenommeerde merken zoals Hager en ABB, die beide een breed scala aan varianten aanbieden om aan verschillende behoeften te voldoen. Het is essentieel om de juiste IP-waarde te kiezen op basis van de specifieke omgevingsfactoren en de locatie van de verdeelkasten.

IP-waarde binnenopstelling

Voor binnenopstellingen is bijvoorbeeld een minimale IP-waarde van IP2X aan te bevelen om ongewenst contact door handen of vingers te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als de verdeelkast toegankelijk is voor gebouwgebruikers. Voor verdeelkasten die bedienbaar zijn door leken, zoals voorgeschreven in de NEN-EN-IEC 61439-3, is het van cruciaal belang dat ze voor- en na het openen van de deuren ten minste IP2X of IPXXB hebben.

IP-waarde buitenopstelling

Voor buitenopstellingen, die te maken hebben met vochtige omstandigheden en regen, is een minimale beschermingsgraad van IPX3 noodzakelijk. Hierbij moeten de verdeelkasten en componenten minimaal een IPX4-waarde hebben om bestand te zijn tegen besproeiing en opspattend water, en in sommige gevallen wordt zelfs IPX5 geadviseerd als er kans is op besproeiing met een hogedrukspuit.

Selecteren van de juiste verdeelkast

Bij AVO Verdelerbouw begrijpen we dat elke situatie uniek is en dat de omgevingsfactoren nauwkeurig moeten worden geëvalueerd om de juiste IP-waarde te bepalen. Met onze deskundige engineerafdeling staan we klaar om u te helpen bij het selecteren van de juiste verdeelkasten om de veiligheid en continuïteit te waarborgen.

Deskundig advies door AVO Verdelerbouw

Of het nu gaat om binnen- of buitenopstellingen, Hager en ABB bieden hoogwaardige oplossingen die voldoen aan verschillende beschermingsbehoeften. Bij AVO Verdelerbouw streven we ernaar om onze klanten te voorzien van de beste producten en deskundig advies voor een optimale verdeelkastinstallatie.

Zakenpartners AVO Verdelerbouw